KUNST IN DE ZORG

Kunst zorgt ervoor dat patiënten of cliënten zich beter voelen. Beeldende kunst om naar te kijken, te luisteren of te voelen is voor patiënten vaak het lichtpuntje van de dag tijdens een behandeling of een opname. Het maakt blij, biedt troost en afleiding in bijvoorbeeld een ziekenhuis. Zorg komt ook voor in kunst, de kijk daarop is afgelopen eeuwen heel erg veranderd. Het Frans Hals Museum laat dat in een expositie zien.

Patiënte Bea Beerenhout-Milatz Spaarne Gasthuis Locatie Hoofddorp

“Deze keramieken kunst hangt op de juiste plek bij de ingang van het ziekenhuis. Het is een fijne plek, want het kunstwerk maakt je blij door de vrolijke kleuren en vormen. Het is fris, het zijn leuke figuren en het leidt je vanzelf verder het gebouw in. Ik ga niet voor mijn plezier naar de specialist, maar als ik dit zie bij binnenkomst dan voelt het toch wat beter.”
“Ik deed mee aan het project ‘Samen schilderen op De Toonladder’. Hein nodigde me uit om mee te doen en op dat enorme doek te schilderen. Ik vond het geweldig. Het was voor mij het begin van een bijzondere vriendschap met Hein en ook ontdekte ik een nieuwe richting binnen mijn eigen creativiteit. Ik heb daarna zoveel mooie dingen gemaakt.”

Cliënte Angela Smitskamp Zorggroep Almere Locatie woonzorgcentrum De Toonladder

Cliënte mevrouw Kroes Zorginstelling De Waalboog Locatie Joachim & Anna (Nijmegen)

“Ooh, ik zie zoveel mooie bloemen en al die kleurtjes! Die besjes die ken ik. Ze zijn wel giftig hoor. Mijn kinderen gingen altijd bosbessen zoeken in het bos. Als ik dichterbij ga zitten zie ik nog meer. Wat een mooie grote vlinder. Als er vroeger thuis iets aan de hand was ging ik altijd naar de tuin van opa en oma. Daar waren ook van die mooie vlinders.”
“Het kunstwerk heeft sprekende kleuren, en nodigt uit om er langer naar te kijken. Hoe langer je er naar kijkt, hoe duidelijker de betekenis van het kunstwerk wordt. Het is een herinnering aan de impact van corona.’’

Patiënte Rian Modderman-Willemsen Deventer Ziekenhuis

ONTDEK: KUNST & ZORG IN HET FRANS HALS MUSEUM

Speciaal voor de Elisabeth van Thüringenprijs zijn er in het Frans Hals Museum twee zalen ingericht naar het thema Kunst & Zorg.