TERUGBLIK

In 2018 waren er drie winnaars van de Elisabeth van Thüringenprijs. De prijs ging naar het project ‘Flowerfields’ van Amsterdam UMC & fotograaf Elspeth Diederix. Twee stimuleringsprijzen gingen naar de vernieuwende projecten van het Leger des Heils buurtsteunpunten Rotterdam & Jelle Korevaar en van Garage 2020 met Studio Nick Verstand. We blikken terug en kijken wat de prijs hen heeft gebracht.

Amsterdam UMC & Elspeth Diederix

Flowerfields

Onder de titel Flowerfields maakt kunstenares Elspeth Diederix zes fotowanden voor zes nieuwe verpleegafdelingen van het Aumc. In elke zitruimte moet zich een ‘fotografisch landschap’ ontrollen met een bijzondere blikvanger: twee bloemen die te maken hebben met het medisch specialisme in kwestie. Voor de selectie van die planten nam Diederix ziekenhuisapotheker Reinier van Hest in de arm. Ze kweekte de geselecteerde soorten vervolgens zelf op in haar ‘Miracle Garden’ in het Amsterdamse Erasmuspark. Het eerste deel van Flowerfields is te bekijken op F4 Zuid in het Aumc, waar op termijn het Hartcentrum moet neerstrijken. De vijf andere Diederix-lounges op locatie AMC worden in de loop van de komende vier jaar opgeleverd.

amc.nl elspethdiederix.com Foto's: Elspeth Diederix Video: Thijs van Gasteren

Leger des Heils & Jelle Korevaar

Rolstoelspin

In samenwerking met de Buurtsteunpunten van het Leger des Heils Rotterdam maakte Jelle Korevaar een installatie ('De Rolstoelspin') die zoekt naar 'ontmoetingen'. Een installatie die mensen met elkaar verbindt en die het mogelijk maakt om taboes zoals eenzaamheid bespreekbaar te maken. Een kunstproject dat met een universele taal een draagvlak biedt waardoor bezoekers tot nieuwe verbindingen en inzichten komen. Inmiddels is de ‘rolstoelspin’ al een bekende verschijning in diverse buurten van Rotterdam en zijn er mooie gesprekken uit voort gekomen. Hoe dat precies in zijn werk gaat kun je zien in het filmpje.

legerdesheils.nl jellekorevaar.com Foto's: Leger des Heils Video: Laurens van der Geer

Garage 2020 & Studio Nick Verstand

Aura II

AURA II is een audiovisuele installatie die het menselijke onderbewustzijn onderzoekt. Het werk speelt op een hypnotiserende wijze met het menselijke waarnemingsvermogen en geeft een optische illusie van muren door licht, gecombineerd met ruimtelijk geluid. Door middel van dit kunstproject worden digitalisering en persoonlijke ervaringen van jongeren in een positief daglicht gesteld. Aura II wordt gebruikt om kinderen, jongeren, ouders/verzorgers en medewerkers binnen de jeugdhulp op een positieve manier kennis te laten maken met moderne kunst en de mogelijkheden van technologie.

nickverstand.com Foto's: Jip Mus & Noortje Knulst Video: Blitzkickers