HET DUURZAAMHEIDS-

VERSLAG MÓET STRAKS!

Maak er een kans van.

Meer dan 250 medewerkers? Meer dan 40 miljoen omzet? Meer dan 20 miljoen op de balans?

Twee keer ‘ja’? Lees dan verder, want hoe dan ook kun je niet meer om het duurzaamheidsverslag heen.

Door: René de Boer

Aanleiding? De nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) die in aantocht is en voor circa 50.000 organisaties in Europa een ‘moetje’ wordt. Natuurlijk, het voorstel moet nog door de EU worden vastgesteld, en daarna in elke lidstaat worden geïmplementeerd. Maar of de EU-planning – het eerste verslag over 2023 – nu wel of niet wordt gehaald, het is echt de moeite waard om uw plan nu al te trekken. Van verplichting naar kans Bij Jung geven we inhoud en vorm aan duurzaamheidsverslagen: voor internationale ondernemingen als Tata Steel en Schoeller-Allibert en voor regionale organisaties als gemeentelijke dienstverleners en drinkwaterbedrijven. En dat doen we al zo lang dat we weten wat er nodig is. Maar minstens zo leuk is te weten dat het verslag je veel oplevert.. het is dan ook geen moetje, maar een kans. Verslagen in alle soorten en maten.

Klik hier voor het ESG report van klant Schoeller Allibert.

Druk van alle kanten Om te beginnen, halen we bij het maken veel informatie – van data tot verhalen op, die anders niet boven tafel komt. Dat maakt de business vaak helderder en geeft vaak ook haakjes voor het management. In al die informatie zit ook, soms kant-en-klaar, veel informatie voor nieuwe, duurzame verhalen.

Onze opdrachtgevers vertellen ons bovendien dat hun klanten steeds vaker vragen stellen over duurzaamheid. Zoals over visie, missie en strategie, maar ook over concrete aanpak en prestaties. Data worden opgevraagd omdat klanten hun supply chains in kaart brengen. En het zijn niet alleen de klanten, ook (potentiële) medewerkers willen weten wat hun werkgever wil, doet én waarmaakt. Overigens komt het duurzaamheidsverslag het duurzame bewustzijn in een organisatie ten goede. Het maken en het publiceren hebben effect op de interne organisatie. En dat is, gezien de problematiek met het klimaat, grondstoffen en andere thema’s, in ieders belang.

Het duurzaamheidsverslag is niet in één jaar op orde. Er gelden specifieke richtlijnen en het moet een audit kunnen doorstaan, om maar iets te noemen. Grote en middelgrote ondernemingen die wij ondersteunen, hadden (of hebben) 2 tot 3 jaar nodig. Gelukkig hoeft het ook niet in één keer perfect. Maar het is wel zaak om er nu mee te beginnen. Meer weten? Eens het verslag verkennen, of evalueren? Neem contact op met René.