Duurzaamheid in je jaarverslag?
Hier heb je wat aan!

Duurzaamheid in je jaarverslag?
Hier heb je wat aan!

1

Ga te rade bij je stakeholders

Duurzaamheidsverhalen genoeg. Maar waar begin je? Laat stakeholders de thema’s bepalen. Gebruik ze als klankbord over wat zij vinden van jullie verduurzaming. Zo krijgt je verslag betekenis én heb je een mooie gelegenheid om de dialoog met stakeholders te verdiepen. Leerzaam!


Voor Spaarnelanden werkten we mooie gesprekken met stakeholders uit naar een dialoog met de directie.

2

Verbreed de blik via waardecreatie

Niet alleen omzet en winst, de waarde van jullie organisatie zit misschien ook wel in verminderd grondstoffengebruik, ontwikkeling van medewerkers en opkomen voor mensenrechten. Waardecreatie is ongelofelijk breed. Daar kun je dus heel wat mee in het jaarverslag.


Voor Dunea en Spaarnelanden werkten we aan een model dat in één oogopslag laat zien op welke manieren de organisaties waarde toevoegen.

3

Durf kwetsbaar te zijn

Een jaarverslag hoeft echt niet bol te staan van heroïek en bijzondere prestaties. Schrijf ook (of juist!) over wat niet goed gaat, of wat je in je ambities tegenkomt. Transparantie is inherent aan duurzaamheid.


Een open benadering vergroot de geloofwaardigheid van je verslag. Voor drinkwaterbedrijf PWN staan we in het jaarverslag daarom elk jaar ook stil bij dilemma’s en uitdagingen.

4

Recycle je verhalen

Een jaarverslag staat bol van de verhalen. Zeker rond verduurzaming is nog lang niet alles uitgekristalliseerd en af. Ons advies: denk buiten de box van je jaarverslag!


Doe zoals Spaarnelanden, die een animatiefilmpje liet maken als jaarverslag.

Of kijk eens bij onze klant Circulus Berkel. Voor hen stelden we het jaarverslag samen op basis van gerecyclede content uit hun eigen platform met duurzaamheidsverhalen.